Restoration

gate

There have been a number of proposals over the years to find a sustainable future for this iconic venue and the local community have long campaigned for its reuse.

In 2012, an agreed delivery plan, development funding and a partnership between Glasgow Building Preservation Trust, Glasgow City Council (the building’s owner) and Glasgow Life (the end user) enabled the project to proceed. A Conservation Management Plan was produced by Simpson & Brown Architects.  The Design Team was appointed in November 2012.

In April 2013 The Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland (RCAHMS) led public workshops in photographic building surveying.  Through these workshops the Kelvingrove Bandstand was fully documented. The Images are available to view, download and buy at the CANMORE website.

Work started on site in August 2013, and moved at pace to ensure the project was complete for opening in May 2014 in line with citywide celebrations for Glasgow’s Commonwealth Games.

entrance
roof
roof2
stage
stage2

The existing fabric and features of the original structure have been carefully conserved and repaired and sensitive interventions have made the building and site safe and accessible for modern day performers and audiences. Two modest, contemporary extensions to the rear of the Bandstand have enabled the introduction of a platform lift and enhanced facilities.

Adaptations to the Amphitheatre include the introduction of a new cross aisle, two new gangways and improvements to the upper terracing to provide permanent concrete seating. A new ramped area at the top of the Amphitheatre has signifi cantly improved accessibility. The pay boxes on Kelvin Way are a later addition and have been rendered and new ogee-style roofs to the original design have been built.