Process

Bandstand before and afterRestoration was undertaken by Glasgow Building Preservation Trust in partnership with Glasgow City Council and Glasgow Life. The aim was to conserve, repair and adapt use of the Category B listed 1920s Kelvingrove Bandstand and Amphitheatre. Conservation repairs included:

  • Re-roofing, render, dome and stage repairs
  • Two contemporary, modest extensions to the rear of the Bandstand to provide a platform lift, changing rooms, showers, kitchen and WCs
  • Restoration of two existing pay boxes on Kelvin Way with new external render and new ogee style roofs to original design
  • Adaptations to the Amphitheatre, including the formation of a new cross aisle and two new gangways. Improvements to the upper terraces to provide permanent concrete seating
  • Repair and renewal of original fixed timber benches to lower terraces
  • Improved boundaries to east and new ramped access from Kelvin Way to make the venue safer and more inclusive

Contractor

CCG

Total Development Cost

£2.1 million

Building

Work to the two rear extensions of the Bandstand has been completed to provide additional back of house facilities for performers including showers, changing rooms and a green room.

Based on documentary evidence, the columns, frieze and corner bands of the Bandstand have been painted off white and the render below the frieze has been painted in pale grey. The colours were chosen as they are good tonal matches against the new grey glazed bricks of the stage riser and new extensions, zinc of the roof and dome and grey of the curtain wall framing of the new extensions.

Roof

Extensive roofing repairs and retiling have been carried out, using salvaged existing tiles on the principle west pitch and new rosemary tiles to match the original on the other roof pitches and on the new extensions. It is thought the original dome was in lead or copper but due to the risk of theft, Historic Scotland agreed to the use of zinc on the dome, ventilator and roof canopy. The finial has been repaired and repainted in its original colour of green.

Amphitheatre

The gravel is decorative, porous, hard wearing and low maintenance and the colour terracotta was chosen to match the colour of the original ash which had to be removed due to high lead content.

The original fixings for the benches to the front of the Amphitheatre have been repaired and repainted but due to the very poor condition of the original timber slats, new hardwood ones have been installed.

Paint sampling

Paint samples were undertaken to determine the original paint colour scheme on the building to bring it to life with the intended colours. This work was undertaken by Conservation Studio who are based in Leith, Edinburgh.

Sample matching

Small sections of timber mouldings were salvaged from the building to allow new timber mouldings to be made to match exactly.

Coat of Arms

Research was undertaken on 2 versions of the Glasgow Coat of Arms – one with a coronet, and one with a helmet. Page\Park carried out research at the Mitchell Library  and discovered that the helmet version was correct for the time of the original bandstand building.

High quality craftsmanship is displayed in the replica Glasgow Coat of Arms which is now installed in pride of place on the Bandstand roof as it would have been in the 1920s. The pattern was intricately hand-carved in Quebec yellow pine and Lime wood which was then cast in iron and hand-painted.  Ruth Davies of Pollock Davies is a pattern maker who was commissioned to recreate the coat of arms for the Bandstand.

Apprenticeships

CCG worked in partnership with Jobs & Business Glasgow (Formerly Glasgow Regeneration Agency) to help people back into work, creating training opportunities and related initiatives by having 4 apprentice roles on site.  They also delivered 18 x 2 week work experience placements. CCG facilitating a number of public hard hat tours of the site and hosted numerous stakeholder visits.

A range of heritage and community engagement activities took place during the contract and beyond to enable local people to understand the building’s history and significance, raise awareness of the project and develop future audiences.